niedz., 01.10.2023
11:00–13:00
Warsztaty
Muzeum Warszawskiej Pragi
30 zł
Śniadanie kibucowe | Festiwal Żydowskiego Jedzenia TISZ
Muzeum Warszawskiej Pragi również dołączyło do Festiwalu Żydowskiego Jedzenia TISZ organizowanego przez Muzeum POLIN.
Tym razem odkryjemy historię ruchu kibucowego w Warszawie w nietypowej formie. Zjemy śniadanie inspirowane smakiem warzyw i owoców uprawianych w przedwojennym kibucu Grochów. Potrawy serwowane w czasie śniadania zostaną skomponowane specjalnie na to wydarzenie i powstaną na podstawie wspomnień i przekazów, o tym co mogli gotować pionierzy i pionierki (tzw. chaluce) przygotowujący się do wyjazdu do Palestyny.
Próbowaniu „kibucowych” smaków będzie towarzyszyć wykład badaczki Instytutu Historycznego PAN, dr Marii Cieśli, założycielki Stowarzyszenia An-skiego, dzięki któremu wiedza o kibucu Grochów stała się bardziej dostępna.
Menu skomponuje Gosia Ruszkowska, współautorka książki „Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin”. Jest edukatorką przyrodniczą, współzałożycielką duetu Mead Ladies oraz marki Witchcare, współautorka dwóch książek nt. dzikiej kuchni oraz książek dla dzieci. Od lat współpracuje z lokalnymi instytucjami, m.in. Łazienkami Królewskimi, Muzeum Farmacji, Muzeum Powstania Warszawskiego. Prowadzi warsztaty z zakresu dzikiej kuchni, fermentacji, kosmetyków botanicznych czy barwierstwa, a także spacery botaniczne.
Program Festiwalu Żydowskiego Jedzenia TISZ: polin.pl/pl/tisz2023
Fot. Ekspozycja zbiorów na terenie kibucu Grochów, 1935 r., The Ghetto Fighters’ House Museum, Israel.