niedz., 17.09.2023
16:00–18:00
Warsztaty
Muzeum Warszawskiej Pragi
udział bezpłatny
Dziki podwieczorek z Małgorzatą Ruszkowską | Złota Wyspa
Babie lato to doskonały czas na posiedzenie wspólnie przy dobrym jedzeniu i pogadaniu o dzikich roślinach. W końcu to czas żniw – także na łąkach i w lasach. Zbierzemy więc ostatnie kwiaty, aromatyczne owoce i pęki ziół, żeby wspólnie przygotować dziki lunch.
W wersji późnego lata przyrządzimy i zjemy wspólnie:
- dziki ramen,
- chwastne spring rollsy,
- kwiatowe czekoladki.
A wszystko popijemy herbatką z lokalnych dziko rosnących ziół, siedząc na nieczynnym wybiegu dla niedźwiedzi, przemienionym czasowo przez Pawła Althamera w Złotą Wyspę.
Prowadząca: Gosia Ruszkowska, edukatorka przyrodnicza, współzałożycielka duetu Mead Ladies oraz marki Witchcare, współautorka dwóch książek nt. dzikiej kuchni oraz książek dla dzieci. Od lat współpracuje z lokalnymi instytucjami, m.in. Łazienkami Królewskimi, Muzeum Farmacji, Muzeum Powstania Warszawskiego. Prowadzi warsztaty z zakresu dzikiej kuchni, fermentacji, kosmetyków botanicznych czy barwierstwa, a także spacery botaniczne.
Na spotkanie obowiązują ZAPISY PRZEZ FORMULARZ: forms.office.com/e/iBFE2kEwVK
Limit miejsc: 20 osób, decyduje kolejność zgłoszeń.
Miejsce spotkania: Al. Solidarności, dawny wybieg niedźwiedzi brunatnych przy Parku Praskim.
Wydarzenie realizowane jest w ramach projektu „Złota Wyspa”. Dowiedz się więcej.